Wie is Lord Ganesh?

Er zijn ontzettend veel afbeeldingen, beeldjes, doeken en wandkleden van dit 4 armig wezen met olifanten hoofd te vinden. Je hebt hem vast wel eens ergens voorbij zien komen in bijvoorbeeld een yoga school of een spirituele winkel. Daarom is Ganesh voor velen ook niet helemaal onbekend. Maar wie is deze Hindoe godheid en waar staat hij precies voor?

Tot 2 jaar geleden wist ik nog helemaal niet wie Ganesh was en welke betekenis er achter hem schuilde. Begin 2019 liep ik tegen een burn-out aan en wist ik dat er iets moest veranderen, maar in plaats daarvan bleef ik maar door buffelen. Er speelde op dat moment erg veel in mijn leven en ik had daardoor moeite om helderheid te krijgen. Toen ik uiteindelijk in contact kwam met Ganesh is mijn leven veranderd.


Voor ik daadwerkelijk in slaap val lig ik altijd op mijn rug met mijn ogen dicht en met mijn handen op mijn hart naar mijn ademhaling te luisteren. In 2019 toen ik zo op mijn rug in bed lag begon ik een aantal nachten achter elkaar een energie met grote ovaalvormige ogen waar te nemen. De energie kwam de dagen daarna steeds dichter bij mijn gezicht en niet alleen dat, maar zij begon ook dwars door mij heen te komen. Toch was ik niet angstig. Die grote ovale ogen straalden namelijk enorm veel liefde uit.


Op een spirituele beurs vertelde ik iemand mijn ervaring en ze gaf me het advies om aan deze spirit te vragen of hij me iets wilde vertellen. Voor haar gevoel was er namelijk een boodschap die dit wezen mij duidelijk probeerde te maken. Dus zogezegd zo gedaan. Ik lag weer in mijn bed en ja hoor daar verscheen hij en weer ging hij weer dwars door me heen. Ik vroeg: Als je een boodschap hebt voor mij laat het me dan weten via mijn dromen. Ik werd de volgende ochtend wakker en voor ik mijn ogen had geopend, wist ik dat ik me ging ziekmelden van mijn werk. De daaropvolgende periode was niet makkelijk, maar wel nodig om me los te maken van dat wat mij verstikte en me weerhield om verder te groeien. Mijn leven is zich vanaf dat moment op een positieve manier gaan ontwikkelen.


Het bijzondere was, dat toen ik me eenmaal ziek had gemeld, het wezen zich ’s nachts niet meer liet zien. De droom had ik niet onthouden, maar de boodschap was blijkbaar wel doorgekomen en dat was het belangrijkste. Daarbij had ik ook nog geen flauw idee dat dit wezen Ganesh was. Wel begon Ganesh korte tijd later tijdens meditaties te manifesteren. Ik zag diezelfde grote ovale ogen, maar nu ook een slurf en gouden schitteringen. Na wat Google research kwam ik erachter dat het wezen dat zich aan mij laat zien Lord Ganesh is!Ganesh is een van de vijf belangrijkste hindoe goden, ook wel bekend als Ganesha, Ganapati en Vigneshwar. Hij werd geboren bij Lord Shiva en Godin Parvati en Skanda is zijn jongere broer. Hij staat symbool voor het aankondigen van een nieuw begin en het verwijderen van obstakels.


Om deze reden wordt hij aanbeden aan het begin van elke ceremonie. Ook zou hij een plaatser van obstakels zijn om diegenen uit te dagen die niet verder groeien. Ganesh zetelt zich in het wortelchakra, welke staat voor overleving, en daarmee zorgt hij voor de basis in het leven. Tevens wordt hij gezien als de brenger van geluk en voorspoed.

De ceremonies die worden gegeven voor Ganesh worden puja’s genoemd en tijdens dit ritueel wordt Ganesh in onszelf en in ons leven geëerd. Gedurende de ceremonie worden bloemen en spijzen geofferd en mantra’s gezongen.


Ganapati betekent The Lord of the Gana. Gana is alles dat is. Alles in de externe wereld en alles wat extern voelt. Gana’s zijn ook je zintuigen en deze zijn de deuren van je waarnemingen waardoor we waarnemen wat buiten ons lijkt te zijn. Ganesh Ganapati betekent eigenlijk het waarnemen van de wereld via je zintuigen en geloofsovertuigingen en heeft dus effect op hoe je de wereld interpreteert.


Hij wordt afgebeeld als een god met het olifantenhoofd en een dikke buik, vaak rijdend op een muis. Het grote olifantenhoofd staat voor het intellect aangezien hij ook wordt geassocieerd met wijsheid en letterkunde. Het symboliseert voorspoed, kracht en intellectuele bekwaamheid.


De muis beweegt zich flexibel en vindt zijn weg door de kleinste ruimtes en passeert daardoor gemakkelijk alle obstakels. Ganesh kenmerkt zich door op een flexibele manier oplossingen te vinden voor zijn problemen.


De dikke buik staat voor wijsheid en intelligentie en de slang om de buik vertegenwoordigt deze kracht om die kwaliteit te versterken. De slang is het ontwaakte innerlijke bewustzijn van een wijs man dat hem helpt alle ups en downs in het leven te verteren. Ook vertegenwoordig de slang de kundalini levensenergie die vanuit de stuit naar de kruin beweegt.Er is zeker wel heel wat verandering ontstaan sinds dat Ganesh in mijn leven is gekomen. Ganesh is er voor iedereen en je hoeft hem niet per se te zien om te weten dat hij bij jou is om je te begeleiden.


De volgende mantra kan je opzeggen om met de energie van Ganesh contact te kunnen maken:Om srim hrim klim glaum gam ganapataye varavarada sarvajanam me vasamanaya svaha


Mocht je wat moeite hebben met het uitspreken van deze mantra, bekijk en luister de video hieronder.


Jai Ganesh! 🙏

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: