Wat te doen tegen ongelukkig zijn?

Het gevoel van ongelukkig zijn is een heel naar en zwaar gevoel dat alles omvattend is. Je komt van dit gevoel ook niet zomaar even af en het kan moeilijk zijn om gerichte stappen hierin te nemen om van dat ongelukkige gevoel af te komen. Waarom is iemand ongelukkig met zichzelf en wat kan je doen om hier van af te komen?

WAAROM ZIJN WE ONGELUKKIG?

Ongelukkig zijn heeft te maken met een diep gevoel van binnen dat je nog niet helemaal hebt kunnen accepteren of hebt gevonden in jezelf. Vaak verlangen ongelukkige mensen naar bevestiging en waardering van buitenaf wat een tijdelijke vervulling kan zijn. Op langere termijn zal dat gevoel weer terug komen en ben je weer terug bij af.Je kan nog zo’n leuke baan met een goed inkomen, een relatie en een grote vriendengroep hebben, toch mist er een gevoel van geluk in je leven. Wat dat betreft rust er in het volgende gezegde een waarheid “geluk zit van binnen”. Geluk is niet te vinden in externe factoren. Alles buiten jou om hoeft in principe geen invloed te hebben op jouw gevoel van gelukkig of ongelukkig zijn. Natuurlijk kunnen externe factoren meespelen met hoe je je voelt, maar een diep gevoel van ongelukkig zijn en waarom dat er is, is iets waar jij alleen naar toe kan gaan en helder kunt krijgen.BELEMMERENDE OVERTUIGINGEN

Belemmerende en beperkende overtuigingen die je hebt over jezelf kunnen een grote rol spelen. Misschien heb je als kind het gevoel gehad dat je niet goed genoeg was en ben je vaak afgewezen om wie je bent. Het kunnen maar kleine afwijzingen zijn die je vroeger te horen hebt gekregen, maar een grote impact hebben als volwassene. De afwijzingen die je hebt ervaren en hebt aangenomen worden opgeslagen in je celgeheugen en dat blijft onbewust aanwezig. Je hoeft je er dus helemaal niet bewust van te zijn dat deze overtuigingen op volle toeren draaien in je systeem. Op die manier blijf je handelen en jezelf presenteren naar deze overtuigingen. Door middel van bijvoorbeeld het toepassen van mindfulness kan je naar de oorzaak gaan van het ongelukkige gevoel en bevrijd worden van deze belemmerende overtuigingen.KENMERKEN VAN ONGELUKKIG MENSEN:

Slecht praten over jezelf
Vaak in het negatieve denken zowel over jezelf als de ander
Bevestiging zoeken bij anderen
In een situatie blijven hangen die niet gezond is
Stress
Niet in het nu leven
Slachtofferrol
Eenzaamheid
Onzekerheid
Vergelijken met anderen
Jaloezie
Verdrietig
Somberheid


Herken je je in een aantal van de bovenstaande kenmerken en voel je je nu nog slechter over jezelf? Geen ramp, dat hoeft juist niet. Als jij dit artikel leest en je weet van jezelf dat je van dit vervelende gevoel af wilt komen dan ben je hartstikke goed bezig. En daarbij is het ook heel dapper dat je jezelf hier uit wilt trekken. Veel mensen blijven namelijk in deze staat van zijn vertoeven en geven anderen de schuld van hun ongelukkige gevoel. Hier bereik je helemaal niks mee. Niet voor jezelf en ook niet voor anderen.DE WIL OM JE LEVEN TE VERANDEREN

Eigenlijk is iedereen op zoek naar een vervullend en gelukkig leven en vind niemand het leuk om zwaarte in ons Zijn te ervaren. Maar we kunnen er niet altijd aan toe zijn om de stap te zetten en het lot in eigen handen te nemen om daadwerkelijk te kiezen voor geluk.

Iedereen heeft een verleden en iedereen ervaart daarin alle ups and downs die bij het leven horen. We zijn hier namelijk allemaal gekomen om te leren en te groeien. Vaak kunnen bepaalde gebeurtenissen er voor zorgen dat je je helemaal ontwricht voelt en dat je denkt hier nooit meer uit te kunnen komen. En daar zit nu juist de drive om een levensveranderende omslag te maken. Want hoe zwaar het soms ook kan zijn, de wil om je er toch doorheen te slaan is vaak sterker dan ergens in te blijven hangen wat je niet verder brengt.

Vaak handelen we naar wat de maatschappij en de eigen omgeving van ons verwacht. Je omgeving kan het er bijvoorbeeld niet mee eens zijn als jij anders over bepaalde dingen denkt of andere ideeën hebt. Mensen kunnen zeggen dat je bepaalde dingen niet moet doen of dat je niet zo moet denken. Daardoor kan jij dan weer gaan denken dat ze misschien wel gelijk hebben. Je blijft dan zitten waar je zit, want dan wordt je wel geaccepteerd. Mensen die het beste met je voor hebben zullen juist blij zijn als je iets anders wilt doen of wilt aanpakken. Daarbij is het niet belangrijk wat anderen vinden, want het gaat om jou en wat jij wilt bereiken🤞.HOE OVERWIN JE ONGELUKKIG ZIJN?

Het gaat voornamelijk om verantwoordelijkheid te nemen over jezelf en er bewust voor te kiezen dat je zo niet de rest van je leven wilt blijven slijten. Het leven is te mooi en te waardevol om in deze lage vibratie te blijven hangen.


Tips:
  • Probeer bij jezelf na te gaan waar dat ongelukkige gevoel vandaan komt en praat er eventueel met iemand over. Zoek iemand uit waarvan je denkt dat hij of zij je zou kunnen helpen om duidelijkheid te verkrijgen. Dus bij iemand bij wie jij je veilig voelt om mee te praten over jouw problemen. Soms heb je iemand van buiten nodig die er net even iets anders tegenaan kijkt dan jijzelf. Dat kan namelijk helpen om sneller en gerichter naar de oorzaak te gaan en helderheid te verkrijgen. Van daaruit kan je gerichter actie ondernemen.
  • Kijk eens goed om je heen en besef je met welke mensen je bent omringd in je dagelijks leven. Zijn het mensen waarbij je voelt dat het je energie omlaag haalt, dan wordt het tijd om selectiever te gaan worden met wie jij je omgeeft. Het is goed om je te omringen met mensen die je een positieve boost geven.
  • Vaak als we ongelukkig zijn dan zijn we bezig met het over analyseren van gebeurtenissen en piekeren we ons suf. Dat druk zijn in het hoofd zorgt er voor dat je niet leeft in het moment. Je bent constant bezig met het verleden of de toekomst en dit zorgt voor afleiding van datgene wat nú belangrijk is. Vanuit het nu zijn we in staat om een werkelijkheid te creëren. Om meer in het nu te gaan leven is meditatie een goede manier om rust te ervaren en het helpt je om de connectie met jezelf te maken.
  • Het leven biedt ons elke dag de gelegenheid om keuzes te maken. Je kan ervoor kiezen om in een slachtofferrol te blijven hangen of je kan er voor kiezen om in je kracht te gaan staan en je leven een andere draai te geven. Keuzes maken is niet altijd even makkelijk om te doen als het chaotisch is in je hoofd. Ga bij jezelf goed na wat je graag zou willen bereiken. Misschien ligt het uiteindelijke doel nog te ver weg en lijkt het vrijwel onmogelijk daar te komen. Als je nooit actie onderneemt dan blijft dat doel ver weg. Het hoeven maar hele kleine stappen te zijn. Zit je al een tijdje met het idee om te verhuizen naar een andere stad, dan kan je alvast bedenken waar je zou willen wonen. Ben je je baan al een tijdje zat dan kan je om je heen kijken wat je wel zou willen doen. Heb je het gevoel dat je nog niet uitgeleerd bent, pak dan een leuke cursus op. Zolang je maar een begin maakt om jezelf te bevrijden van dat ongelukkige gevoel en op die manier verleg je ook je focus.

Liefs Daniëlle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: