Van onzekerheid naar zelfvertrouwen

Onzekerheid is een gevoel waar iedereen mee te maken heeft gedurende het leven en wat ook heel normaal is en erbij hoort. In alle lagen van de bevolking van jong tot oud komt onzekerheid voor. We zijn allemaal mens en deze gevoelens van onzekerheid mogen er zijn om gezien en geaccepteerd te worden om er vervolgens naar te kunnen handelen.


Vaak kunnen we over kleine dingen onzeker zijn waarbij je even over een drempel heen moet en ben je eenmaal over die drempel heen dan is dat gevoel meestal ook meteen weg. Dit is meer een gevalletje van vertwijfeling en iedereen maakt dit natuurlijk wel eens mee.

Maar veel mensen hebben een diep gevoel van onzekerheid waarbij ze zich niet waardig voelen om wie ze zijn. Je hebt een laag zelfbeeld en niet veel zelfvertrouwen en je vraagt je constant af of je dingen wel goed doet.

Frustratie

Naarmate je ouder wordt en je bewuster wordt van wie je bent, verdwijnen deze onzekere gevoelens over jezelf. Je weet hier in ieder geval anders mee om te gaan. Je kunt sneller achterhalen waar dit gevoel vandaan komt om vervolgens stappen te zetten en actie te ondernemen. Maar het kan ook zijn dat je in dit gevoel vast blijft lopen wat erg frustrerend kan zijn en je je daardoor nog onzekerder gaat voelen.

Je denkt achteraf waarom je in een bepaalde situatie iets niet hebt gezegd of gedaan en je verwijt jezelf om het feit dat je jezelf hebt tegengehouden. Je wilt graag verder, maar iets in je houd je tegen om verder te komen waardoor je bepaalde kansen in je leven mist. En dat is zeker niet de bedoeling toch? Onzekerheid geeft stress en heeft grote invloed op hoe je in het leven staat.

Diepere betekenis

Onzekerheid is een gevoel dat van binnen speelt met een dieper achterliggende betekenis en/of oorzaak. Als je bijvoorbeeld van jongs af aan vaak te horen hebt gekregen of het gevoel hebt gehad dat je er niet mocht zijn dan speelt dat onbewust mee met de keuzes die je maakt in je leven.

Misschien heb je je als kind niet vrij mogen uiten en werd je erop afgerekend als je dit wel deed. Je gaat bepaalde situaties uit de weg en houd je op de achtergrond, omdat je het idee hebt dat je iets niet kan. Het komt vaak voor dat iemand zich niet durft uit te spreken of zich niet uit kan spreken vanwege de angst voor afwijzing door anderen.

Bevestiging van buitenaf

Als je niet veel zelfvertrouwen hebt zoek je vaak eerst naar bevestiging van buitenaf. Door middel van een ander probeer je je beter te voelen over jezelf wat vaak maar een tijdelijke vervulling is. Zolang je naar bevestiging en vervulling van buitenaf blijft zoeken zal je je onzekerheid niet overwinnen. Ook dit is een proces waarbij je op den duur erachter komt dat bevestiging van buitenaf niet werkt op de langere termijn.

Je wordt constant weer geconfronteerd met dat je je niet goed genoeg en waardig genoeg voelt. Dus word je op die manier steeds weer teruggeworpen op jezelf. Want dat teruggeworpen worden op jezelf dat elke keer weer gebeurt zegt eigenlijk dat het daar is waar je je eigen waardigheid kunt ontdekken.

Je vergelijken met anderen

Iemand die te kampen heeft met onzekerheid is ook vaak bezig zichzelf te vergelijken met anderen. De ander heeft het in jouw ogen helemaal voor elkaar in het leven of heeft het in ieder geval beter voor elkaar dan jij. Je zou zo graag willen dat je ook zo uitgesproken kon zijn of zo assertief zoals diegene. Hij of zij heeft een leuke relatie, leuke baan en geniet zichtbaar meer van het leven dan jij. En dat kan natuurlijk ook zo zijn, maar vaak wordt dat wat je van de ander ziet meer vanuit een oppervlakkige visie ervaren.

Wat heeft die persoon die het in jouw ogen zover heeft geschopt moeten doen om dat te hebben bereikt? Welke levenslessen en acties heeft diegene ondernomen om daar nu te zijn? En heeft die diegene het wel helemaal voor elkaar met zichzelf? Ook dat is helemaal niet belangrijk om te weten voor jou, want het gaat erom dat jezelf vergelijken met anderen jouw onzekerheden niet doen wegnemen.

Zelfacceptatie

We zijn soevereine wezens en hebben allemaal onze eigen inbreng, verantwoordelijkheid en missie in het leven. Ieder persoon is uniek en heeft een talent dat gezien en uitgedragen mag worden. Waarom zou je jezelf kleiner houden dan je in werkelijkheid bent terwijl je eigenlijk zo ontzettend krachtig bent? Omstandigheden en valse overtuigingen kunnen een grote impact hebben op iemand waardoor je bepaalde kansen mist en er dus niet ten volste kan worden genoten van het leven. En dat is natuurlijk doodzonde en helemaal niet nodig.

Waar het voornamelijk omgaat is het jezelf waard voelen, jezelf omarmen met al je goede en minder goede kanten, al je goede en minder goede eigenschappen. Ze mogen er namelijk allemaal zijn, want iedereen heeft ze. Dat je vol zelfvertrouwen de keuzes kan maken die voor jou belangrijk zijn om te maken zonder enige vorm van terughoudendheid en angst. Dat volle zelfvertrouwen is niet iets wat van de een op de andere dag er opeens is, maar er zijn vele manieren die leiden naar een gelukkiger bestaan waarin je jezelf leert te waarderen en te accepteren zoals je bent. Een eerste stap in ontwikkeling begint altijd bij jezelf.

Heel veel succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: