Slachtoffer narcistisch misbruik

Ik hou er niet van om mensen te labelen, want iemand een narcist noemen voelt als een veroordeling. Helaas is het soms nodig om “het beestje” bij de naam noemen 😏.

Als je in aanraking komt met iemand met een narcistische persoonlijkheid dan is in het begin niet zo snel op te merken dat je te maken hebt met een narcist. Vaak komen mensen, die slachtoffer zijn geworden van narcistisch misbruik, er pas later achter dat ze te maken hebben gehad met een narcist.

Narcistisch misbruik komt voor in alle vormen van relaties zoals; partnerrelaties, vriendschapsrelaties, ouder-kind relaties, familierelaties en zelfs werkgerelateerde relaties.

Narcissistic Personality Disorder

Een narcistisch iemand heeft last van een persoonlijkheidsstoornis dat ook wel Narcissistic Personality Disorder (NPD) wordt genoemd. Iemand met deze persoonlijkheidsstoornis kan je herkennen als een persoon met een opgeblazen ego die zichzelf belangrijker vind en zich verheven voelt boven anderen. Ook het op zoek zijn naar constante waardering en het gevoel van superioriteit horen bij een narcist.

Deze kenmerken die een narcist uitdraagt hebben een dieper liggende oorzaak. Hun behoefte aan validatie komt namelijk voort van uit een plaats van onzekerheid en instabiliteit. Een narcist heeft weinig zelfliefde waar ze zichzelf niet eens bewust van hoeven te zijn. Ook is het opmerkelijk dat meer mannen dan vrouwen last hebben van deze persoonlijkheidsstoornis. Narcisme kan zijn ontstaan vanuit een traumatische gebeurtenis of het gevoel van tekortkomingen die vroeg in de jeugd hebben plaatsgevonden. Ze hebben vaak niet de aandacht gekregen die ze nodig hadden als kind en daardoor zijn ze beschadigd geraakt. Ze voelen zich leeg van binnen en proberen dit op te vullen door middel van een ander.

Gaslighting

Iemand die slachtoffer is geworden van narcistisch misbruik heeft vaak veel schade opgelopen en heeft een lange periode nodig om er van te herstellen. Een narcist projecteert namelijk dat wat hij over zichzelf voelt en hoe hij over zichzelf denkt op het slachtoffer. Ze hebben een diepe overtuiging dat ze zelf altijd het slachtoffer zijn. Als je lang in een narcistische relatie hebt gezeten verdwijnt je zelfwaarde en zelfvertrouwen op den duur. Een narcist doet aan gaslighting wat een vorm van brainwashing is waardoor het slachtoffer aan zichzelf gaat twijfelen en zijn of haar eigen identiteit verliest. Manipulatie en verbale mishandeling zijn kenmerkend en horen bij gaslighting. Als je je eenmaal uit een narcistische relatie hebt weten te bevrijden dan is het te adviseren om professionele hulp in te schakelen zodat je niet jaren lang met de gevolgen hiervan rond hoeft te blijven lopen.

Hoe herken je dat je te maken hebt met een narcist?

Het is vrij lastig om meteen te herkennen dat je te maken hebt met een narcist vanwege het feit dat er niet veel informatie over bekend is. In het begin van de relatie lijkt het allemaal rozengeur en maneschijn. Je krijgt de aandacht waar je zo naar hebt verlangt, je wordt op een voetstuk gezet en je voelt je geliefder dan je je ooit hebt gevoeld. Althans, dat is de eerste maanden vaak het geval waarna dit gevoel geleidelijk aan wegzakt en plaats maakt voor verwarring en onzekerheid. De signalen zijn in het begin vaak zo subtiel dat je het in de eerste instantie helemaal niet door hebt. Naar mate de tijd vordert zit je er vaak al te diep in om nog helder op de situatie te kunnen kijken.

Signalen van narcistisch misbruik:
 • Je stelt je altijd aan als je je emoties uit
 • Je voelt je gekleineerd
 • Het gevoel dat je gek aan het worden bent
 • Eigen mening wordt constant teniet gedaan
 • Je heb altijd ongelijk
 • Het gevoel geven dat ze alles voor je doen en je een schuldgevoel aanpraten
 • Tegelijkertijd moet je ze dankbaar zijn voor alles dat ze voor je doen
 • Je proberen op te zetten tegen de mensen van wie je houdt
 • Je wereld wordt steeds kleiner
 • Je doet alles fout
 • Alles wat je zegt of vind word verdraaid
 • Je voelt je eenzaam


Persoonlijke ervaring

Toen ik bij mijn narcistische partner introk was ik 22 jaar en hij was 10 jaar ouder. In die tijd voelde ik me alleen en was achteraf gezien op zoek naar liefde en dacht ik dat bij hem te hebben gevonden. Het eerste half jaar was er nog niet veel aan de hand, maar daarna begonnen er kleine signalen te ontstaan. Als ik iets met hem wilde bespreken of ergens emotioneel over was werd hij ontzettend kwaad en begon alles te verdraaien. Ik begon aan te nemen dat hij misschien gelijk had en dat ik het allemaal fout zag. Hij gaf me het gevoel dat ik gek en onnozel was. Ik voelde me gedurende de relatie gevangen, afhankelijk en ongelukkig en tegen het einde wist ik dat ik niet meer zo door kon blijven gaan.

Het moment dat de relatie voorbij was viel er een last van mijn schouders. Het was een ontzettende opluchting, maar het herstel heeft een lange tijd geduurd. Het voorbeeld hierboven is 1 van de vele gebeurtenissen die zich heeft voltrokken tijdens deze relatie. Je bent zo bespeeld geweest dat je niet meer precies weet wie je bent en waar je voor staat. Uiteindelijk kom je alleen maar krachtiger uit een narcistische relatie. Het leert je om jezelf lief te hebben en gezondere keuzes te maken in het leven. Het bijzondere is dat ik nu vrij snel weet of iemand een narcistische persoonlijkheid heeft. De energie van narcisten waar ik meerdere keren mee te maken heb gehad in zowel vriendschap, familie en een partnerrelatie is iets wat ik goed aanvoel en kan herkennen.


Narcisme herkennen in familie/ “vriendschap”

In het begin van de vriendschap toont de narcistische vriend of vriendin veel interesse in jou en vind het leuk om met je af te spreken. Het is in de eerste instantie ook heel gezellig en je kunt het overal met elkaar over hebben. Er is herkenning en begrip. Een narcist is vaak alleen maar bezig met zichzelf en heeft het dan ook meestal over zichzelf. Dit zal naar mate de vriendschap vordert steeds meer naar de voorgrond komen.

Je merkt op den duur dat je je leeggezogen voelt als je weer met hem of haar hebt afgesproken. Je herkent je in situaties die hij of zij je vertelt en als je zelf iets wilt delen over een soortgelijke ervaring dan praat de narcist er over heen en weet het zo om te buigen dat het weer over zichzelf gaat. Daardoor krijg je niet de kans om zelf iets te vertellen en is er sprake van een disbalans. Je krijgt een stortvloed, wat veelal negatieve energie is, op je af en bij thuiskomst voel je je gesloopt en leeggezogen en zie je er tegenop om weer af te spreken.

Een narcist zal alles waar je in gelooft of alles wat jij als jouw waarheid ziet proberen stuk te maken of belachelijk te maken en je te kleineren. Als het familie betreft zal diegene je er van proberen te overtuigen dat je van bepaalde familieleden afstand zou moeten nemen of je doen laten twijfelen aan de banden die je hebt met familie. Er zal zelfs door de narcist geprobeerd worden je omlaag te halen bij anderen.

Poeslief

Probeer je iets bespreekbaar te maken dan ontsteekt de narcist in woede. Jij zal altijd degene zijn die het heeft gedaan en de narcist zal nooit inzien of toegeven dat hij of zij fout heeft gehandeld. Vervolgens wordt je van allerlei onwaarheden beschuldigd en zal diegene ook je omgeving proberen mee te krijgen “iets dat mij ook is overkomen”. Als dat plannetje eenmaal is gelukt en het slachtoffer bijna over de grond kruipt van ellende zal de narcist van het een op het andere moment van gedrag veranderen. Opeens zal hij/zij zich poeslief gaan gedragen en het slachtoffer weer proberen op te hemelen. Hiermee houd de narcist controle en blijft het slachtoffer afhankelijk.


Contact verbreken

Het beste wat je voor jezelf kunt doen is al het contact tussen jou en de narcist verbreken. Het zal in de eerste instantie moeilijk zijn, vooral als het familie gerelateerd is. Je zal een schuldgevoel gaan ervaren, want hij/zij weet je precies zo te raken en je daardoor het gevoel te geven dat het allemaal aan jou ligt. Maar als je voet bij stuk houdt en alle contacten verbreekt zal je dat op lange termijn heel veel goeds brengen. Helderheid over de situatie komt pas na een periode van verwerking. Het is ontzettend intens en vermoeiend als je met een narcistisch iemand te maken te hebben gehad. Als alle banden eenmaal zijn verbroken ontstaat er weer rust en ruimte.

Schaamte en boosheid naar jezelf

Als je uit een narcistische relatie komt kan er een periode volgen waar veel schaamte en boosheid ontstaat naar jezelf. Je begint helder krijgen waar je al die tijd in hebt gezeten en gaat je afvragen waarom je dit jezelf hebt aangedaan en niet eerder bent vertrokken. Het is heel normaal om schaamte en boosheid te voelen, maar het is raadzaam hier niet al te lang mee rond te blijven lopen. Het is net als dat mensen zich afvragen waarom iemand in een fysiek gewelddadige relatie blijft. In zulke relaties wordt iemand die al niet helemaal sterk in de schoenen stond zijn of haar identiteit stukje bij beetje afgenomen. De dader creëert een situatie waarin het slachtoffer zich afhankelijk gaat voelen en zo verliest iemand steeds meer grip op zijn of haar eigen leven. Bij een narcistische relatie werkt dat net zo, maar dan op mentaal niveau.

Misschien heb jij je ook wel uit een narcistische relatie bevrijd of denk je er over na om hier uit te stappen. Weet dan dat het heel dapper is dat je eindelijk deze keuze maakt. Daar hoef je je helemaal niet voor te schamen, maar mag je juist trots op zijn. Het leven begint pas weer als je compleet voor jezelf kiest. Het is goed om professionele begeleiding in te schakelen die je hier in kan ondersteunen.

Uiteindelijk is het belangrijk om in te zien dat iemand met een narcistische persoonlijkheid het vooral heel moeilijk heeft met zichzelf. Waar jij sterker uit bent gekomen en krachtiger je pad zult vervolgen, zal een narcist niet van deze stoornis af komen. Het is wel mogelijk dat diegene kan inzien dat hij of zij een stoornis heeft en er mee om leert te gaan.

Succes en liefs,

Daniëlle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: