Hoe te navigeren in deze bijzondere tijd?


Dit artikel is geschreven voor iedereen die zich wat verloren en somber voelt door alles wat er in de wereld gebeurt, maar wel de roep voelt om iets te veranderen.

Het is een bijzondere en onzekere tijd waar we nu met zijn allen in leven. Er gebeurt veel en het is vrijwel onmogelijk daar omheen te kunnen. En niet alleen in Nederland heeft dit effect, maar op iedereen over de hele planeet heeft deze situatie een ontzettend grote impact. Dat wat er dagelijks naar buiten wordt gebracht kan voor onrust, angst en verwarring zorgen waardoor men stress ervaart en uit balans raakt. Het is nu zeer van belang om de rust weer terug te vinden en in balans te komen.


EXTERNE FACTOREN

Je beseft je dat de externe factoren die zijn weggevallen en waar je eerder veel waarde aan hechte voorlopig niet meer terugkomen. Het zorgt voor verdriet en onmacht, want je weet niet wanneer je deze activiteiten weer volledig op kunt pakken. Samenkomen met anderen, het hebben van een baan, het runnen van een onderneming etc. Voor velen is dit niet meer zo vanzelfsprekend en het gaat je allemaal niet in de koude kleren zitten.En dat is logisch, want we zijn allemaal mens en we willen graag stabiliteit en zekerheid in het leven. Als dat opeens wegvalt en we niet meer de dingen kunnen doen die we normaal gesproken altijd deden dan kan dat veel onrust en onstabiliteit veroorzaken. Alle plannen die je had gemaakt kunnen gedeeltelijk of helemaal niet meer doorgaan. Vaak is overgave en acceptatie van de situatie het beste om te doen ook al druist dat compleet tegen je gevoel in en is dit niet voor iedereen mogelijk die zwaar getroffen is door deze crisis.


ZELFREFLECTIE

We hebben het gevoel dat we uit onze comfortzone zijn gerukt en dat we stil zijn komen te staan in onze ontwikkeling. En toch staan we niet stil. Deze tijd nodigt ons eigenlijk uit om diep in je innerlijk te graven. Je zou zomaar tot geheel nieuwe inzichten over jezelf kunnen komen. Je kon je namelijk al een tijdje afvragen of je wel zo tevreden bent over jouw huidige leven en het leven dat je leidde voor deze crisis. Velen voelen de drang ontstaan iets te veranderen waar het eerder wat op de achtergrond aan het sudderen was, maar het er nooit echt van kwam.


TRIGGERS

Wat er nu vaak gebeurt is dat mensen zich laten leiden door externe factoren waar veel angst in ligt verscholen. We worden overspoeld met informatie van buitenaf en dat kan zowel bewust als onbewust triggers veroorzaken wat dan weer effect heeft op hoe je je voelt in je dagelijks leven. Het is goed om je ervan bewust te worden wat al deze informatie met je doet. Er wordt ons verteld wat te doen, wat te voelen, hoe we ons moeten gedragen etc. Er worden ons dingen ontzegd en we mogen en kunnen niet of nauwelijks meer onze eigen keuzes maken. De mens wordt overspoeld door angstige berichtgeving. Als je je emoties en gevoelens laat beheersen door angst dan verlaagd dat je trilling. Een verlaagde trilling maakt ons ongelukkig en daar kunnen we ziek van worden.


SOEVEREINITEIT

Het volgende klinkt wellicht wat zweverig, maar we zijn allemaal soevereine wezens. Soevereiniteit betekent niet dat je je superieur voelt of een meer ontwikkeld bewustzijn hebt ten opzichte van de ander. Soeverein zijn, betekent dat je volledig je eigen pad en welzijn opeist en jezelf als bekrachtigd zien bij elke keuze die je maakt om jouw eigen unieke levenspad te volgen. Soevereiniteit is het hebben van keuzevrijheid en het recht om zelf te beslissen wat je wel en niet wilt doen in het leven. Als je spiritueel soeverein bent, ben je vrij van de illusie iets te zijn dat je niet bent.


Als je in een soevereine staat van zijn verkeerd dan maakt het eigenlijk niet uit wat er allemaal om je heen gebeurt. Zelfs dan kan je allemaal emoties en stress voelen, maar dan kan je altijd weer zelf de keuze maken wat je wilt voelen. Het is een extreem voorbeeld, maar kijk bijvoorbeeld naar Nelson Mandela die 27 jaar gevangen heeft gezeten. Ondanks de zware omstandigheden waar hij in verkeerde is zijn Spirit altijd krachtig gebleven.


“Er is geen passie te vinden om klein te spelen in het genoegen nemen met een leven dat minder is dan het leven waartoe je in staat bent”
Nelson Mandela

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 7e875-friendship-2156172_640.jpg


WERK AAN WAT JE WEL KUNT VERANDEREN

Wat we wel kunnen doen en invloed op hebben is keuzes maken op basis van wat je wilt voelen en goed onderscheid leren maken welke informatie je tot je wilt nemen in je dagelijks leven. Probeer jezelf te observeren en vraag je af of dat waar je naar luistert met jou resoneert. Geeft deze informatie van buitenaf je stress of angst en voel je daardoor zwaarte en verwarring opkomen? Wanneer je handelt vanuit je soevereine staat van zijn dan leef je niet in angst en stress.

Natuurlijk is het moeilijk om in een soevereine staat van zijn te verkeren als alles om je heen instort en kunnen we ons slachtoffer voelen van de situatie. Toch is het van belang om uit de slachtofferrol te stappen en verantwoordelijkheid nemen over jezelf. Of je het nu gelooft of niet, alles is energie en energie werkt aanstekelijk. Als jij een ongelukkig/depressief persoon ziet dan word je daar ook niet heel vrolijk van. Zie je mensen met een positieve vibe en zien ze er gelukkig uit dan werkt dat vaak aanstekelijk door op jou en anderen.

Wat kan je in deze huidige tijd nu het beste doen dan de regie over jouw eigen gevoelens te nemen? Als je steeds meer bewust gaat worden van wat informatie met jouw lichaam en geest doet dan kan je ook steeds beter onderscheid leren maken. Vraag jezelf het volgende ook steeds af. Luister je naar jezelf of luister je naar iemand buiten jou? Luister je naar jouw waarheid of naar die van een ander? Luister je naar je eigen wijsheid of luister je naar de wijsheid van een ander? En wat doet dit met jou en je lichaam?


Als een ander iets zegt dat met jou resoneert en je wordt er blij of rustig van dan is dat positieve energie. Zegt iemand iets waar je angstig van raakt of je voelt boosheid opkomen dan is dat zware energie. Probeer dus constant te voelen wat informatie met je doet dus ook als je zware emotie voelt. Oefening baart kunst, maar het leren onderscheid te maken tussen zwaarte en licht is al een eerste stap om beter bij jezelf te kunnen blijven.


EEN GOEDE AARDING

Het is belangrijk om de balans tussen lichaam, geest en ziel te herstellen zodat je ook daadwerkelijk gaat voelen wat er van binnen speelt. Als deze balans er is dan kom je veel makkelijker tot je eigen waarheid en wijsheid en raak je minder snel beïnvloedbaar door factoren van buitenaf. Er zijn vele manieren om meer in contact te komen met je ware zelf en daar hoef je helemaal niet veel moeite voor te doen.

Goed geaard zijn is erg belangrijk, want dit zorgt namelijk voor veiligheid, stabiliteit en vertrouwen. Met een goede aarding zul je minder snel gaan wankelen en het zorgt voor een beter contact met jezelf. De natuur is een grote heler en het maken van een boswandeling of strandwandeling verlaagt het stressniveau, maakt je hoofd leeg en raak je geaard.

Een goede aarding kan je ook bereiken door het volgen van een yoga cursus of meditatieles die speciaal op aarding gericht zijn. Internet biedt vele mogelijkheden en daardoor kan je makkelijk vanuit huis een yoga of meditatie les volgen. Er zijn ook genoeg van dit soort cursussen te vinden waar je met andere cursisten in contact kunt komen. Het is ook belangrijk om met mensen in contact te zijn die met jou resoneren en waar je mee kunt delen. Ook dit helpt om goed in je lichaam aanwezig te kunnen blijven en zorgt ook nog eens voor een positieve boost.


ALLES KOMT GOED

Geef de hoop en het vertrouwen nooit op hoe zwaar het op dit moment ook kan zijn. Besef je dat er soms dingen moeten gebeuren dat alles compleet op zijn kop kan zetten. Weet dat je soms door de diepste duisternis moet gaan om vervolgens weer opnieuw te worden geboren. Dat wat er nu op onze planeet gebeurt is vooral een collectief proces. Het geven aan nieuw leven gaat niet zonder slag of stoot en zonder de nodige voorweeën. Alleen wij kunnen een nieuwe wereld creëren door positief te zijn en in vertrouwen te blijven. Probeer iedere dag iets goeds of moois voor jezelf of een ander te doen. Onthoud dat energie aanstekelijk en krachtig werkt.


JE BENT NIET ALLEEN

Weet dat je niet alleen bent. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Maar het is aan ons om dit te kunnen overstijgen en met een andere blik naar de wereld te kijken. Probeer het einddoel te zien waar we met zijn allen naar toe werken. Dat is die van een mooiere wereld waar we veel meer in verbinding en met elkaar leven.

Liefs!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: