De redenen van het wegcijferen van jezelf

Ben je iemand die zichzelf zowel bewust als onbewust makkelijk wegcijfert voor anderen? Irriteer je je mateloos aan het feit dat dit steeds gebeurt en wil je een beter persoon worden voor jezelf? We hebben niet altijd goed door dat we onszelf wegcijferen en pas veel later, als je terugblikt op de situatie, komt die bewustwording tot stand. Hoe komt het dat de mens zichzelf zo kan wegcijferen? In dit artikel lees je waarom dat gebeurt en wat je kan doen om dat niet meer of minder te laten gebeuren.

HOOGSENSITIEF EN AANPASSINGSGEDRAG

Mensen die zichzelf wegcijferen kunnen zich heel goed aanpassen aan de ander, maar vergeten hierdoor vaak zichzelf. Vooral iemand die hoogsensitief is, is een ster in het zich makkelijk kunnen aanpassen aan anderen. Hoogsensitief zijn heeft veel invloed in het jezelf wegcijferen m.b.t. anderen. Je voelt namelijk goed aan wat iemand nodig heeft en gaat daar naar handelen waarbij je je eigen gevoel kwijtraakt. Je grenzen zijn niet duidelijk voor jezelf en anderen en daardoor blijven ze overschreden worden. Hoogsensitief zijn is een prachtige eigenschap om te hebben, alleen kan het in je nadeel werken als je nog niet helemaal in je kracht staat.Als een hoogsensitief persoon nog niet bewust is van deze gevoeligheid kan dat een grote impact hebben op het dagelijks leven en de mensen met wie diegene zich omgeeft. Iemand met hoogsensitiviteit heeft meestal op jonge leeftijd te horen gekregen dat het anders, raar of apart is. Je denkt dat je niet goed genoeg bent en vervolgens probeer je je te gedragen zoals “normale” kinderen of mensen om er bij te horen. Door gedragingen van anderen over te nemen om geaccepteerd te worden raak je je eigen identiteit kwijt.Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is f7ef1-woman-1283234_640.jpg

ONZEKERHEID EN NARCISME

Jezelf wegcijferen is gelinkt aan onzekerheid en het nog niet goed kunnen opkomen voor jezelf. Als je onzeker bent dan cijfer je jezelf makkelijk weg en zeker als je te maken hebt met mensen met een wat dominantere persoonlijkheid. Denk bijvoorbeeld ook aan narcisme. Mensen met een narcistische persoonlijkheid kunnen je sterk het gevoel geven dat je niet belangrijk en goed genoeg bent.Wat je van binnen uitstraalt krijg je ook terug. Mensen kunnen namelijk heel goed aanvoelen dat iemand onzeker is en vaak wordt daar misbruik van gemaakt. Je voelt je daardoor ongemakkelijk en je begint te twijfelen aan jezelf. Vervolgens kies je ervoor niks te zeggen en laat je mensen verder hun gang gaan. Het idee dat mensen zich beledigd voelen en boos kunnen worden als jij je uitspreekt kan zwaar wegen. Want als je je minderwaardig voelt naar de ander dan denk je dat je niet het recht hebt om voor jezelf op te komen of er iets van te zeggen.HET VERLANGEN NAAR BEVESTIGING

Zolang we naar bevestiging van buitenaf verlangen zullen we nooit vervulling van binnen vinden. Als jij je van nature wegcijfert kan je je heel gewaardeerd voelen als iemand een compliment naar je uitspreekt. In sommige gevallen ben je zo overweldigd dat je eigenlijk alles voor die persoon zou willen doen. Want als iemand je ergens mee complimenteert of vertrouwen naar je uitspreekt dan voelt dat heel groots, vooral als het iemand is tegen wie je op kijkt. Je kan hier zo onder de indruk van zijn dat je het overzicht kwijtraakt en alleen nog maar in een staat van zijn verkeert om de ander te behagen. Dit soort situaties komen voor in allerlei soorten relaties tot anderen.Door deze toewijding naar de ander raak je jezelf kwijt en weet je niet meer goed wat het beste is voor jou. Op den duur kan je je verstrikt voelen in een web waar je niet meer van los kunt komen. Gelukkig is er altijd de mogelijkheid om je te bevrijden of los te maken van een ongezonde situatie. De keus is namelijk altijd aan jou! Vaak heeft het wat inzicht en tijd nodig om de stap naar verlossing te kunnen nemen. Word je er van bewust dat je bevestiging alleen bij jezelf kunt vinden. Als iemand je eens een compliment geeft dan kan je deze gewoon aannemen en dankjewel zeggen zonder dat je jezelf gaat weggeven.

JE SCHULDIG VOELEN

Je kan je snel schuldig of bezwaard voelen als je een keer een keuze maakt of eens opkomt voor jezelf. Als jij iemand bent die zichzelf makkelijk wegcijfert dan komt dat schuldgevoel zeker de hoek om kijken als je besluit om een keer voor jezelf te kiezen. Er is een heel groot verantwoordelijkheidsgevoel naar anderen toe en je vind het ontzettend lastig om een keer nee te moeten zeggen uit eigen bestwil. Want hoe moet het nu verder als jij nee zegt? Stort alles dan in elkaar of kwets je daar anderen mee? En juist daar kan je niet altijd rekening mee houden. Het is een onmogelijke opgave om de wereld op je handen te dragen en dus ook niet nodig.Voel je dat je een te zware ballast bij je draagt door iets te hebben aangenomen dat toen nog goed voelde, maar nu niet meer? Uit principe en een groot verantwoordelijkheidsgevoel blijf je dit toch doen om anderen niet te bezwaren. Helaas werk je jezelf dan echt tegen. Je negeert je gevoel en luistert dus niet naar wat voor jou nu belangrijk is. Tevens kunnen mensen, die vaak wat dominanter zijn, je het gevoel geven dat jij iets niet kan of mag laten vallen. Dit is natuurlijk ook puur een vorm van misbruik maken van jouw goedheid. Vaak dringt dat besef pas later door 😏.Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 56864-woman-591576_640.jpg

EIGENWAARDE

Je gevoel van eigenwaarde is wat ver te zoeken als je iemand bent die zichzelf constant wegcijfert. Jouw eigenwaarde kan je alleen in jezelf vinden. Wil jij meer in contact komen met jouw gevoel van eigenwaarde en deze vergroten dan is het heel goed om zelfonderzoek te doen. Wat is precies de reden dat je je minder voelt dan de ander, waar komt dat gevoel vandaan? Vaak heeft dit te maken met dat je vroeger niet veel erkenning hebt gekregen voor wie jij bent als persoon. Daardoor ontstaat aanpassingsgedrag en de behoefte om anderen te pleasen.BEWUSTWORDING

Wat kan je doen om jezelf niet meer weg te cijferen voor en door anderen? Dit heeft vooral met bewustwording te maken. Probeer jezelf altijd te observeren in welke situatie dan ook. Hoe reageer je op iemand in gesprek en andersom. Wanneer je jezelf observeert wordt je steeds bewuster van bepaalde patronen die je altijd automatisch hebt toegepast, maar die dan opeens helder worden. En wees ook niet te streng naar jezelf door meteen te denken dat je van de 1 op de andere dag kunt veranderen. Alles heeft namelijk tijd nodig.SPREEK JE UIT

Het is ontzettend lastig en spannend om je uit te spreken als je het ergens niet mee eens bent. Het geeft je namelijk een kwetsbaar gevoel, omdat je ook niet weet hoe daar op gereageerd gaat worden. Allerlei rampscenario’s kunnen zich in je hoofd gaan afspelen. Toch is het belangrijk dit te doen voor jezelf. Als je leert om je uit te spreken zonder angst voor confrontatie of afwijzing dan zul je weten hoe het is om je neer te zetten zoals je bent met respect en liefde naar jezelf. Het hoeft niet altijd te gaan om hele grote confrontaties waarin je je moet uitspreken, maar het kunnen de kleine dingen zijn waar jij bijvoorbeeld je mening over kan geven. Deze kleine stappen kunnen al helpen om dichterbij je kern en jouw eigen waarheid te komen. Vandaar uit gaat alles op den duur makkelijker en vloeiender en durf je steeds meer van jezelf te laten zien.Het is ook belangrijk om te weten dat er niks mis is met jou. Vaak zijn de dingen die we meemaken grote lessen om ons weer terug te werpen op onszelf. Alles wat we ervaren in het leven, zowel de leuke als de minder leuke dingen, zijn allemaal bedoeld om te groeien. Want daar zijn we hier ook voor. Maar om het jezelf wat makkelijker te maken en verlichting te geven is het raadzaam om op een bewustere manier met je “tekortkomingen” om te gaan.

Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: